A bivaly dicsérete

Dévaványán 1999-ben magángazdálkodók, állatgondozók és nemzeti parkok összefogásával megalapították a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületét. Az egyesület munkásságáról bővebben honlapjukon tájékozódhatnak a következő hivatkozásra kattintva: tovább a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének honlapjára


A Mátrai Bivalyrezervátum 2015-ben csatlakozott a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületéhez. 2018-ban az Egyesület gondozásában, elkészült "A Bivaly Dícsérete - Bivalyétkek régen és manapság" című kötet, amely képet fest a bivalytartás múltjáról és jelenéről, valamint ínycsiklandó receptkülönlegességeket tartalmaz, többek közt a Mátrai Bivalyrezervátum ihletésével. 

 

"A Bivaly dícséretét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen az összes marhafajta közül ennek van a legkiválóbb húsa. Manapság az intenzív marhafajtákat favorizálják azok a kereskedők, tenyésztők, és hozzá nem értő gasztronómusok, akik még életükben nem ettek egy jó bivalypörköltet, akár lábszárból, akár rostélyosból. Az ő figyelmükbe ajánlanám azokat a kiválóságokat, amelyeket ez az állat magában rejt."