Rólunk

A Magyar Bivaly múltja, valamint a Mátrai Bivalyrezervátum rövid története

A magyar bivaly (mocsári bivaly) a Kárpát -medencébe még az avarokkal érkezett. Vegyes hasznosítású állat, vagyis húsáért, tejéért, valamint igavonó erejéért is tartották elődeink évszázadokon keresztül. 

Az ezredforduló előtti évtizedekre a hazai bivalyállomány jelentősen lecsökkent, hiszen igavonó erejüket gépekkel váltották fel.A csekély hazai bivalyállomány növelésében 2016 óta a Mátrai Bivalyrezervátum is aktívan közreműködik. Szurdokpüspöki határában, a Mátra nyugati kapujának egyik legnagyobb „vadregényes” fennsíkján, szabadtartásban élnek állataink.

Számunkra kiemelten fontos a biodiverzitás megőrzése, genetikai kincseink, a természet adta értékek megőrzése, és ezeknek az emberek javára való hasznosítása.

Ennek fényében tevékenységeinket a „fenntartható gazdálkodás” égisze alatt végezzük.

bivalyok a gasztronómiában:

Bivalyaink húsának tápértéke igen magas, köszönhetően többek közt az ökológiai minősítésű legelőinken található gyógynövényeknek.

Zsírtartalma alacsonyabb, mint az átlag marhahúsnak azonban vitaminokban,  ásványi anyagokban gazdagabb, és emellett remek ízélményt nyújt.Kifejezetten ajánlott betegségből felépülőknek, fejlődő szervezeteknek, sportolóknak, az egészséges táplálkozás híveinek és a gasztronómia szerelmeseinek. Különleges húsa, bár a szakácsok körében széles körben nem ismert, nemzetközi szinten azonban keresett terméknek számít.

Célunk, hogy a Önök is megízlelhessék a bivalyhús kiválóságát!

Látogass el hozzánk!

Amikre igazán büszkék vagyunk

Díjak, jutalmak és egyéb megjelenések

Nógrádikum díj

2020. Szeptember 20-án a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság Rezervátumunknak adományozta a Nográdikum díjat, amit ünnepélyes keretek között vehettünk át a Bizottság tagjaitól.